Een zorg minder

september 30, 2019

Hadden we jullie maar meteen gebeld!’, verzuchtte een familie nog niet zo lang geleden. Mevrouw was die nacht overleden en door omstandigheden werd op dat moment een andere uitvaartonderneming gebeld. Toen die de volgende dag tegen de afspraak in niet langs kwam, zat de familie met de handen in het haar. Via kennissen wisten ze ons alsnog te vinden en heeft een van onze uitvaartbegeleiders de familie verder begeleid. Het is lastig om vlak na het moment van overlijden een uitvaartbegeleider te moeten kiezen, maar een goede keuze daarin kan veel zorgen uit handen nemen, zoals blijkt uit bovenstaande situatie.

Read more

Een mooi eerbetoon

september 2, 2019

En dan ineens is het zover.

Na maanden van zorg is de tijd gekomen om afscheid te nemen van Jaap, mijn lieve man, onze vader, schoonvader en opa. Dit afscheid hebben we met ons gezin heel bewust kunnen nemen. Eerst de zorg thuis, dan de hulp van Buurtzorg en daarna het verblijf in het Hospice Thuis van Leeghwater. Dagelijks waren we allemaal in de gelegenheid om nog even met hem te praten of gewoon bij hem te zijn. Hij vertelde nog veel verhalen en daarbij ook zijn laatste wensen. Sommige wensen waren verrassend en sommige ook helemaal niet.

Read more

Opluchting

juli 29, 2019

,,Waar heeft hij die spullen allemaal gelaten. Ik weet nog dat we samen ‘zo’n man’ over de vloer hebben gehad. We hebben best wel veel besproken. Dacht ik. Potverdorie, waar heeft hij die spullen nou neergelegd.” Corry loopt naar de witte kast in de kleine aanleunwoning. De kasten zijn keurig ingericht, maar tamelijk leeg. Haar oude handen bibberen, maar gaan resoluut door de bruine en groene klappers.

Read more

Van taboe tot applaus

juli 4, 2019

Of je nu in Suriname woont, Mexico of China, in ieder land gaan de mensen anders om met de dood en worden uitvaarten anders vormgegeven. Maar ook dichter bij huis zijn de verschillen opvallend groot. Ons kikkerlandje is misschien wel ‘het beste land’ om in te overlijden, want alles is bespreekbaar en de keuzes zijn enorm: van koffie met cake tot een goed glas wijn met hartige zalmtartaar, van een traditioneel kerkkoor tot live pianomuziek en van betekenisvolle stilte tot een spontaan applaus in het crematorium.

Read more

Orgelspel en kippenvel

juni 6, 2019

Het regelen van de muziek tijdens de uitvaart lijkt makkelijker te zijn dan ooit. Gewoon even een MP-3 bestandje uploaden of een Spotify-playlist samenstellen en klaar ben je. Of was het in de tijd van de elpees en livemuziek misschien toch zo gek nog niet?

Read more

Meer doen dan je werk

april 29, 2019

‘Er wordt gezegd, dat sterven ‘big business’ is voor uitvaartbedrijven. Dat gevoel had en heb ik bij Uitvaartverzorging De Vries niet. Zij zorgen ervoor, dat jij rustig toe kunt leven naar het afscheid van je dierbare. Dat is in mijn optiek meer doen dan je werk. Veel meer dan je werk.’

Read more

Sterven met een gerust hart

april 1, 2019

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was in Sloten. De eerste keer dat ik alleen naar een familie ging, waarvan de man was overleden. Met zweterige handen hield ik mijn koffer vast en een gevoel van jeugdige zenuwachtigheid bekroop me bij het aanbellen. Een jonge vrouw deed de deur open. In de grote woonkamer zaten de overige familieleden en ik druk het zachtjes uit als ik zeg dat ik daar niet met open armen ontvangen werd. Read more

Nog eenmaal samen een rondje om

februari 28, 2019

Denkt u aan uw eigen uitvaart dan heeft u waarschijnlijk de muziek op uw netvlies die u wilt laten horen. Of u heeft misschien al bepaald of u koffie wilt laten serveren of toch liever wijn. Maar als het neerkomt op de laatste rit, weet u dan al wat u wilt?
Wilt u rechtstreeks naar de uitvaartlocatie worden gebracht of misschien liever nog een laatste ritje langs uw favoriete plekje in de stille natuur, samen met uw gezin?

Read more

Aan een half woord genoeg

januari 28, 2019

In sommige families heb je dat. Dat de familieleden aan een blik genoeg hebben. Dat als de één een half woord zegt, de ander precies weet wat er wordt bedoeld. Dat de neuzen dezelfde kant op staan en iedereen elkaar aanvult. Zo’n familie is goud waard. Read more

Het verdriet verweven

december 31, 2018

De kerstboom begint zijn naalden te verliezen. Om je heen hoor je al de eerste knallen van het vuurwerk. Het nieuwe jaar is in aantocht.

Als je iemand bent verloren is de decembermaand niet meer zo warm en vrolijk als voorheen. Read more