Elly de Vries, uitvaartondernemer

Familiebedrijf
Elly de Vries-Jonk had als doktersassistente al belangstelling voor het vak van uitvaartverzorgster. “Mijn vader overleed veel te jong. De begrafenis-onderneemster die ons hielp was een heel grote steun voor mij en mijn familie. Vanaf dat moment was het beroep een ideaal dat ik wilde verwezenlijken. Ik volgde de opleiding tot uitvaartverzorgster en na een praktijkstage startte ik als zelfstandig ondernemer. Mijn persoonlijke manier van werken bleek enorm aan te slaan en mijn bedrijf groeide zo snel dat zo’n elf jaar geleden mijn zoon Marco en toenmalige schoondochter Nanine in de zaak zijn gekomen. Beiden hebben een bedrijfseconomische opleiding aan de Vrije Universiteit afgerond en na een paar jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, kozen zij ervoor om bij mij in de zaak te komen.

Inmiddels zijn we behoorlijk gegroeid en verzorgen we zo’n 200 uitvaarten per jaar. We hebben bijzonder gepassioneerde en bevlogen medewerkers en kunnen zo dus steeds meer mensen helpen zonder onze kleinschalige en persoonlijke werkwijze te hoeven verliezen. We zijn een team dat elkaar door en door kent en weet wat we aan elkaar hebben. Dat werkt heel erg prettig, voor zowel onszelf als voor de families die we helpen.

Zelf vind ik, 25 jaar verder, de verzorging van de overledene nog steeds het mooiste en meest dankbare onderdeel van mijn vak. Ikzelf, en ook de andere verzorgsters, nemen daar ruimschoots de tijd voor. Het geeft ons heel veel voldoening om mensen te kleden in de kleding waar ze zich fijn of mooi in voelden, om hun haar en, als ze dat droegen, hun make up te verzorgen. Je ziet ons geregeld met een krultang of scheerapparaat in de handen. Het maakt iemand weer waardig. Ooit zeiden de dochters na het verzorgen tegen mij: jij hebt ons onze moeder teruggegeven. Dat is me altijd bijgebleven.

Ik ben blij dat ik anderen heb kunnen aanraken met mijn passie voor het vak. En dat zij ook weer van grote betekenis kunnen zijn voor heel veel mensen. Het klinkt als een cliché, maar je kunt een uitvaart niet over doen. Bij het laatste afscheid moet alles goed gaan, zodat de herinnering waardevol is. Dat helpt in zo’n moeilijke periode.