De Vries uitvaartverzorging - kaarsen, vaas, hartje
Christa Smit Geen reacties

De kerstboom begint zijn naalden te verliezen. Om je heen hoor je al de eerste knallen van het vuurwerk. Het nieuwe jaar is in aantocht.

Als je iemand bent verloren is de decembermaand niet meer zo warm en vrolijk als voorheen.Door het gemis van een dierbare kan je de feestdagen als heel zwaar ervaren. Waar anderen samen met hun hele familie de feestdagen beleven, ben jij je er extra van bewust dat jouw familie niet compleet is, dat jullie iemand ontzettend missen.

Naast de kerstdagen brengt de overgang van het oude naar het nieuwe jaar ook de nodige emoties met zich mee. Voor veel mensen geeft een nieuw jaar hoop, de kans om een nieuwe start te maken, de mogelijkheid om goede voornemens te bedenken. Voor jou ligt het ingewikkelder. Want hoe maak je een nieuwe start met het grote gemis dat je ervaart? Hoe ga je om met het vooruitzicht van een nieuw jaar zonder je geliefde man, vrouw, oma, neef, vriend of kind? En alle goede voornemens die je in het verleden maakte, die lijken nu niet meer zo belangrijk.

Belangrijk is nu jouw verdriet en jouw zoektocht naar hoe je daar mee omgaat. Je bent eigenlijk bezig je leven opnieuw in te richten. En de toekomst, zonder jouw dierbare, een andere vorm te geven. Sommige mensen zeggen dat je het verdriet een plekje moet geven. Maar eigenlijk komt het erop neer dat je de herinnering aan die persoon moet koesteren en samen met je naasten op zoek moet gaan naar een manier om de herinnering levend te houden en het verdriet te verweven in de rest van jouw levensverhaal.

Dat zou misschien wel het beste voornemen kunnen zijn voor het nieuwe jaar. Een voornemen dat je helpt met het omgaan met je verdriet: denk met liefde aan de mooie tradities die jullie hadden en geef deze tradities de kans om een nieuwe vorm te krijgen. Een vorm waarbij de herinnering aan de overledene ruimte krijgt en waardoor naast een traan hopelijk ook een lach ontstaat.

En voor een ieder die náást iemand staat, werkt, woont of leeft die worstelt met een groot gemis, kan het volgende voornemen mooi zijn om op te nemen in het lijstje van goede voornemens voor 2019: vraag af en toe aan een ander hoe het met hem of haar gaat. Geef de ander de ruimte om zijn verhaal te vertellen en luister daadwerkelijk, want een luisterend oor kan soms al zoveel troost bieden.

Kun je even
Kun je even naar me luisteren,
gewoon er even voor me zijn.
Kun je een arm om me heen slaan,
want dat vind ik zo ontzettend fijn.

Kun je even met me praten,
zonder goedbedoeld advies.
Zeggen dat je me begrijpt
en me laten omgaan met mijn verlies.

Kun je even bij me zitten,
samen starend in verdriet gehuld.
Me in stilte steunen,
met liefde, begrip en geduld.

Bron: bundeltjegemis.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.