Een bijzondere uitvaart: 2 pony met de kist op een kar
marcodevries Geen reacties

Jan Konijn is 98 jaar oud geworden. Hij wilde niet meer; het was goed. Het leven was voor hem volbracht.

Jan heeft tot zijn 94e ste jaar zelfstandig gewoond op zijn boerderij in de Graftermeer. Daarvan is hij 33 jaar samen geweest met Agnes, zijn geliefde vrouw. Vanaf  2011 heeft hij in verzorgingshuis De Mieuwijdt gewoond. Hij heeft daar zijn laatste jaren met veel plezier doorgebracht en de verzorging was zeer goed.

Aangezien hij vaak aangaf niet meer te willen leven hebben we Jan gevraagd hoe hij zijn uitvaart voor zich zag. Dit gaf hij duidelijk aan. Zijn schoondochter Tootje (die bij Uitvaartverzorging De Vries werkt) moest de uitvaart begeleiden. Hij wilde met de Shetland pony’s van dochter Ans naar het kerkhof worden gebracht.

Vrijdag 10 juli 2015 is Jan rustig in zijn slaap overleden. Zijn drie dochters Alie, Miep en Ans hebben hun vader verzorgd en aangekleed met behulp van Tootje. Hij werd op zijn bed in zijn eigen kamer opgebaard.

De rouwkaart had een mooie foto van Jan voorop. De enveloppen werden geschreven. Er werd hout gekocht en zoons Cees, Piet, Gerard en Koos maakten daarvan een kist. Een kleine kar voor de pony’s moest in orde worden gemaakt. De familie deed veel zelf en alles werd gecoördineerd door Tootje.

Dinsdagmiddag en woensdagavond was er gelegenheid afscheid te nemen van Jan en de familie te condoleren. We hadden een mooi herinneringstafeltje gemaakt met een foto van Jan, een flesje jenever met zijn borrelglaasje, kaars, bloemen en zijn pet. We hebben dat in de gang bij de deur gezet. Ontzettend veel mensen hebben afscheid genomen. De belangstelling was hartverwarmend.

Donderdag 16 juli werd de afscheidsdienst gehouden in het restaurant van De Mieuwijdt. Omdat de kist met Jan daar niet kon staan werd het tafeltje daar neergezet.

Ieder had zijn taken. De één hield zich bezig met de pony’s, de ander met het inrichten en opruimen van het restaurant, de stoelen klaarzetten en de beamer gereed maken voor de fotopresentatie.

Alles verliep vlekkeloos. Althans, dat dachten we … Anderhalf uur voor de dienst belde Ans op dat de ‘rouwkar’ een lekke band had. Direct werd er actie ondernomen en snel was de band vervangen. Ans kwam als statige koetsier gelukkig op tijd met de ‘rouwkar’ die werd getrokken door twee hagelwitte Shetland pony’s. Een prachtig gezicht.

Om 14.30 uur begon de ceremonie. Er werd gesproken door zoon Jan, dochter Miep en de kleinkinderen Astrid en Femke. Kleindochter Sandra zong ‘Let it be’ voor haar opa. Tijdens de dienst werd ook een video-opname van Jan getoond. Koos had enkele maanden voor het overlijden zijn vader geïnterviewd. Het lange leven van Jan passeerde de revue. Ook sprak hij zijn kinderen nog even toe. Heel erg bijzonder, mooi en zeer persoonlijk.

Na de dienst werd er een erehaag gevormd en werd Jan vanuit De Mieuwijdt door de haag naar de kar gebracht. De stoet die naar de begraafplaats liep, werd geformeerd. Het laatste stuk hebben de vijf zoons met één van de achterkleinkinderen de kist op de schouders naar het graf gebracht.

Tootje deed het slotwoord en dankte iedereen voor hun aanwezigheid tijdens de dag van de uitvaart, maar zeker ook tijdens de dagen daarvoor. Iedereen kon Jan een laatste groet brengen door even langs het graf te lopen en een speelkaart uit zijn eigen kaartspel op de kist te leggen. Het spel is uit!

Wij kregen de ruimte om zoveel mogelijk zelf te doen. Het was een hele mooie, speciale dag.

Koos, namens de familie Konijn