muziek wordt uitgezocht voor de uitvaartmuziek

Muziek

Bij vrijwel alle uitvaarten in Nederland wordt muziek gebruikt. Live gezongen, een instrument of er wordt een cd afgespeeld met muziek die is gekozen door de overledene of door de nabestaanden. Muziek roept herinneringen op en brengt vaak tranen. De keuze van de muziek is een van de mooiste manieren om een uitvaartplechtigheid een persoonlijk tintje te geven. Veel mensen weten bij leven al wat er bij hun uitvaart gedraaid moet worden.

In aula’s is apparatuur aanwezig om muziek af te spelen. Daarnaast zijn er doorgaans ook faciliteiten voor live muziek. Het kan zijn dat een van de kleinkinderen een stukje op de blokfluit speelt of dat een familielid iets zingt. Misschien was de overledene wel lid van een koor dat bij de uitvaart komt zingen. Eigenlijk is op dit gebied alles mogelijk. Mensen die zelf niet erg muzikaal zijn maar die wel live muziek willen horen kunnen professionele muzikanten inhuren. Ook zijn er speciale uitvaartzangers die beschikken over een uitgebreid repertoire.

Tijdens de eerste bespreking leggen we u, aan de hand van uw wensen uit wat de te nemen stappen zijn. We helpen u te realiseren wat u wenst. Van tevoren controleren we altijd of alles werkt.
Als u al vooraf uw muziek wilt regelen is het het meest verstandige om de gewenste nummers op een cd te zetten, in de juiste volgorde.

Bij kerkelijke uitvaarten wordt veel gezongen, oorspronkelijk was het idee hierachter dat mensen zich verbonden voelen met elkaar. In de protestantse kerk worden liederen en psalmen gezongen. Vaak overlegt de dominee met de nabestaanden welke liederen gezongen gaan worden. Meestal wordt gekozen voor liederen die passen bij de overledene of voor gezangen die de overledene mooi vond.

Bij de katholieke kerk wordt doorgaans gebruik gemaakt van vaste gezangen. De liturgie is hierdoor in nagenoeg alle missen gelijk, hoewel men tegenwoordig kiest voor iets meer afwisseling dan vroeger.