Asbestemming
De nabestaanden dienen voor de as van de overledene een bestemming te kiezen. Het is soms moeilijk om direct na het verlies van een dierbare een keuze te maken. In een emotionele gemoedstoestand kan een keuze worden gemaakt die achteraf niet goed aanvoelt.
In Nederland bestaat de wettelijke verplichting de as gedurende een maand te bewaren in een zogenoemde algemene nis, die niet toegankelijk is voor het publiek. Tijdens deze periode kunnen de nabestaanden nadenken, zich orienteren en een keuze maken. De nabestaanden krijgen na het verstrijken van deze tijd schriftelijk bericht met het verzoek hun keuze kenbaar te maken. Blijkt de periode van een maand te kort dan kan, in overleg, de as langer in de algemene nis blijven. Er zijn zeer veel mogelijkheden.
Verstrooien
Dit kan zijn op het speciaal daarvoor bestemde strooiveld van het crematorium. Dit is een algemene verstrooiplaats waar monumenten vaak niet zijn toegestaan. Verstrooiing vanaf een schip op zee of op het IJsselmeer behoort ook tot de mogelijkheden. Er kan uiteraard ook een eigen invulling aan de verstrooiing worden geven. De as kan bijvoorbeeld worden uitgestrooid op een plek waar de overledene graag kwam (officieel moet er toestemming van de grondeigenaar worden verkregen). Er is zelfs een soort asvuurpijl, waarbij hoog in de lucht de vuurpijl met de as uit elkaar klapt en de stoffelijke resten uitwaaieren.
De nabestaanden kunnen naar keuze wel of niet aanwezig zijn bij de verstrooiing. In het laatste geval wordt, indien gewenst, een schriftelijk bericht vanuit het crematorium gestuurd waarin wordt verteld wanneer de verstrooiing heeft plaatsgevonden. Bij verstrooiing blijft er niets tastbaars over. Voor veel mensen staat verstrooien symbool voor het lichaam teruggeven aan de aarde.
Bijzetten
De as kan in een urn kan worden bijgezet in een binnencolumbarium (urnennis) of buitencolumbarium (urnenmuur), waarin het vaak is toegestaan om persoonlijke voorwerpen bij de urn te plaatsen. Ook kan de urn worden bijgezet in een familiegraf of worden begraven in een speciaal urnengraf. Niet elk crematorium of begraafplaats heeft bovenstaande mogelijkheden.
Naar huis meenemen van (een deel van) de as
Er zijn zeer veel mogelijkheden om de as op of rond huis te bewaren. Zo kan de as in een sierurn op de schoorsteenmantel worden geplaatst of in de tuin. De as kan natuurlijk ook worden bewaard in een mooi glassculptuur of ander gedenksieraad. Combinaties zijn ook mogelijk: een deel verstrooien in de achtertuin, een beetje in een mini-urn en een beetje in een medaillon.